Екскурзија

Датум: 03. Jun 2016 00:28 Категорија: Новости

Нa екскурзију је 8.маја 2016. пошло 32 ученика и четири наставника са Туристичком агенциjом „Арива Литас“ из Пожаревца.


Почетак путовања је Орешковица, одакле се након полицијског прегледа аутобуса, пошло према Тополи, на Опленац, где се налази храм Светог Ђорђа и маузолеј династије Крађорђевић, који је на ученике оставио велики утисак. Путовање се наставило преко Ваљева до Тршића, где је планиран обилазак Вукове куће и спомен комплекса. Даље се наставило путовање према манастиру Троноши. Након тога вратили  се у Ваљево где се и преноћило у хотелу „Нарцис“. Након напорне дискотеке, ученици, а и наставници отишли су на спавање.
Другог дана екскурзије, после доручка пошло се у обилазак манастира Лелић и Бранковине.
 Историјски комплекс Бранковина је заштићена културноисторијска целина, са статусом знаменитог места. Убраја се у најстарија села ваљевског краја, у српску историју улази током 18. века, војевањем кнез Алексе Ненадовића у аустро-турском рату. После његовог погубљења 1804.године, војском у овом крју командовао је војвода Јаков, а дипломатију је водио Прота Матеја Ненадовић. Сви су Ненадовићи сахрањени уз бранковинску цркву,а у другом делу сеновите порте је гроб Десанке Масимовић, која је овде прва слова срицала. Ученици су имали прилике да се опробају у писању пером, кредом по таблици итд. Након ручка и обиласка Ваљева, пошло се пут Орешковице.
Према урађеној анкети након повратка са екскурзије ученици су били задовољни хотелским смештајем и превозом, као и свим туристиким садржајима, а најмање задовољни храном.  
Све у свему ово путовање обогатило је наше ученике једним новим искуством где су показали одговорност и самосталност.
Слике са екскурзије можете погледати овде.
 



Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај